10 motive pentru a nu arunca zaţul de cafea. Iată cum îl putem utiliza!

Dacă te întrebi ce poți face cu zațul de cafea, răspunsul este, o grămadă de lucruri: poţi reda strălucirea mobilierului, poți curăța eficient vasele foarte murdare, îți poți hidrata părul deteriorat, etc.

În majoritatea cazurilor, înainte de utilizare, zațul trebuie lăsat să se usuce. Iată cum putem utiliza zațul de cafea:

1. Redă strălucirea mobilierului din lemn, a gresiei și faianței
Pentru curățarea rapidă și eficientă a mobilei, toarnă apă călduță peste zațul de cafea, apoi înmoaie în apa cu zaț cârpa cu care vei șterge obiectele de mobilier. Freacă ușor mobila și nu șterge imediat surplusul de zaț care va rămâne pe suprafața acesteia.

Îndepărtează surplusul de zaț de pe mobilă după 10-15 minute, cu o cârpă curată. Mobila își va recăpăta strălucirea imediat după această operațiune. Procedează exact la fel și în cazul gresiei și al faianței.

2. Curăță eficient vasele foarte murdare
Evident, nu este de dorit să lăsăm vasele nespălate până când resturile de mâncare se întăresc și se formează cruste. Totuşi, dacă acest lucru se întâmplă, se poate scăpa foarte ușor de resturile întărite de pe vase tot cu ajutorul zațului. Umezeşte puţin farfuria sau tigaia murdară, presară zaț din abundență, apoi freacă bine cu buretele de vase.

3. Este un îngrășământ natural foarte eficient
O altă utilizare a zațului de cafea o reprezintă folosirea lui ca îngrășământ. Poate fi folosit în grădină sau în ghivecele cu flori. Pe lângă faptul că fertilizează solul, contribuie la menținerea sănătății plantelor și ține dăunătorii la distanță.

4. Alunga insectele
Atat in randul oamenilor, cat si in randul insectelor, exista specii care nu tolereaza aroma specifica a cafelei.Tantarii, furnicile si puricii nu sunt fanii mirosului de cafea si, daca punem putin zat la locul potrivit, ii vom alunga rapid.

5. Hidratează părul degradat
Cu siguranță știai că este un exfoliant excepțional, care ajută la eliminarea celulitei și redă finețea pielii, dar iată ce poți face cu zațul de cafea pentru părul tău. Înainte de a-ți șampona părul, aplică zaț pe părul umed și lasă-l să acționeze 10-15 minute. Apoi spală-te cu șampon în mod obișnuit.

Rezultatul? Un păr mai hidratat și mai strălucitor! Masca cu zaț de cafea este utilă în special persoanelor care au părul uscat și degradat și nu este recomandată persoanelor blonde, întrucât poate da o tentă închisă părului.

6. Indeparteaza cearcanele
Nu doar dieta noastra si pungile de ceai ne ajuta impotriva semnelor vizibile de oboseala. Se pare ca zatul de cafea este folosit cu succes in lupta impotriva cearcanelor de sub ochi.

Se amesteca cu putina apa si ulei de masline si se aplica in zonele cu probleme. Lasam sa actioneze timp de 15 minute si clatim. Nu este nevoie de multa cofeina pentru a imbunatati circulatia si a ne reimprospata.

7. La desfundarea scurgerilor și a țevilor
Toarnă zaț pe scurgere, lasă-l să acționeze 5-10 minute, după care dă drumul la apă fierbinte.

8. La îndepărtarea mirosurilor puternice
– Se pot îndepărta mirosurile puternice (cum ar fi cel de usturoi sau de ceapă) și petele de vopsea de pe mâini: freci bine mâinile cu zaț de cafea, apoi te speli în mod obișnuit cu apă și săpun.
– La eliminarea mirosurilor neplăcute din frigider: pune zaț într-un vas și introdu-l în frigider.

9. La frăgezirea anumitor tipuri de carne (carnea de vită, spre exemplu); pentru aceasta, introdu carnea în zaț și ține-o timp de câteva ore. Datorita aciditatii, zatul de cafea imbunatateste gustul carnii, subliniind aroma sa naturala.

10. Pentru a veni în ajutorul planetei
Ei, bine, nu, nu este o glumă! Zațul de cafea luptă împotriva încălzirii globale. Cel puțin asta susțin oamenii de știință.

Potrivit unui studiu publicat în revista „Nanotehnologie’ în septembrie 2015, gazul metan ar putea fi stocat în zațul de cafea. Acest lucru ar permite reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Acum că ai aflat ce poți face cu zațul de cafea, reciclează-l zilnic și profită de beneficiile lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *