12 aprilie 1989,Ceaușescu anunță că a plătit toată datoria externă a țării,21 miliarde de dolari. „De azi înainte,România nu mai plătește tribut nimănui.”

Hai să ne întoarcem puțin în timp.Cu siguranță știți fiecare dintre voi cine a fost Nicolae Ceaușescu.Chiar dacă încă nu erați născuți în perioada în care acesta a trăit, probabil că ați auzit multe despre el.A fost un om politic, secretar general al Partidului Comunist Român, preşedinte al Consiliului de Stat și preşedinte al Republicii Socialiste România.Nicolae Ceaușescu a condus România timp de 24 de ani, între 1965 și 1989.Cariera lui a fost bazată pe intrarea și pe ascensiunea în ierarhia partidului comunist.

Data de 12 aprilie 1989 a rămas cunoscută pentru faptul că Nicolae Ceaușescu a făcut publică încheierea plății datoriei externe, ce se ridica la 21 miliarde de dolari, ba chiar mai avea de recuperat 2,5 miliarde de dolari. „România nu mai plătește tribut nimănui”, a spus atunci Nicolae Ceaușescu.

„Singura țară care și-a plătit datoria a fost România, în anii ’80. Atât. Este singura excepție pe care am găsit-o!”, a declarat Martin Armstrong, fostul președinte al Princeton Economics International Ltd.

Ei bine, după aproximativ 30 de ani, președintele țării fiind Klaus Iohannis, România este profund îndatorată.În data de 13 aprilie 2018, Banca Națională a României a anunțat că datoria externă a României a depășit 95 de miliarde de euro, cu 2 miliarde mai mult față de decembrie 2017.

În continuare vom cita o parte din discursul de-atunci al lui Nicolae Ceaușescu:
„Zilele de 12-14 aprilie marchează, se poate spune, o deplină independență economică și politică a României! Pentru prima dată în istoria sa îndelungată, România nu mai are nicio datorie externă, nu mai plătește tribut nimănui și este cu adevărat independentă și economic, și politic!
La sfârșitul lunii martie am lichidat datoria externă a țării, care în 1980 reprezenta peste 11 miliarde de dolari. În total, din 1975 până în martie 1989 am plătit circa 21 de miliarde de dolari, din care dobânda reprezintă peste 7 miliarde de dolari. În acestea nu sunt cuprinse datoriile pe care le-am avut în ruble și care, de asemenea, au fost de mult achitate.
În prezent, țara noastră are de încasat din creditele pe care le-a acordat diferitelor state peste 2,5 miliarde de dolari.”

În ziua de 24 decembrie 1989, în ajunul Crăciunului, Nicolae Ceaușescu împreună cu soția sa, Elena au fost executați cu sânge rece, datorită unui decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, prin care s-a constituit Tribunalul Militar Exceptional.Atunci a avut loc sfârșitul regimului comunist din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *