6 feluri de mancare de post. Retete delicioase pentru Postul Pastelui

Retete pentru Postul Pastelui:

 

Fasole batuta, cu ceapa prajitIngrediente pentru fasole batuta, cu ceapa prajita

 

500 g de fasole alba, uscata, 2 morcovi mici, 1 felie de telina, 1 radacina mica de pastarnac, 3 cepe mari, 6-8 linguri de ulei de floarea soarelui (pentru prajitul cepii), 4-5 linguri ulei de floarea soarelui (pentru fasolea batuta), 1 lingurita de zahar, 5 catei de usturoi (sau mai putini/multi, dupa gust), sare.

 

Mod de preparare pentru fasole batuta, cu ceapa prajita.

Spala fasolea bine, in 2-3 ape, si pune-o la inmuiat in apa rece pentru 12-14 ore. Schimba apa de doua ori, dupa cate 4 ore.

 

A doua zi spala fasolea si pune-o intr-o oala mare, in apa rece cat sa o acopere. Pune oala la fiert 15 minute, apoi arunca apa, clateste fasolea cu apa fierbinte si pune-o din nou la fiert, in apa fierbinte. Adauga morcovii, telina si pastarnacul, spalate bine si taiate in bucati mari.

 

Fierbe fasolea 60 minute, pana se inmoaie complet.

Scoate boabele de fasole si legumele si pune-le intr-un vas incapator. Nu arunca apa in care a fiert fasolea.

 

Pune jumatate de polonic din apa in care a fiert fasolea in vas, pune si un morcov (nu toate legumele!) si paseaza fasolea intr-un blender. Poti adauga putina apa daca este prea densa, dar putin cate putin, ca sa nu ajunga prea lichida.

Adauga cateii de usturoi dati prin razatoarea cu gauri mici, 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui si sare dupa gust. Amesteca pana obtii o crema fina si omogena.

 

Curata ceapa, tai-o julienne (solzisori), amestec-o cu zaharul si framant-o cu mana. Prajeste-o intr-o tigaie antiderenta pana cand capata o culoare aurie.

 

Ia-o de pe foc, las-o sa se raceasca 2-3 minute si pune-o peste fasolea batuta. Impreuna cu o zacusca si pizzette de vinete (vezi mai jos!) poate constitui o gustare indestulatoare. Pofta buna!

 

Pizzette de vinete

 

Ingrediente pentru pizzette de vinete

 

1 vanata mare, 2 rosii, 6 ciuperci Champignon, 250 g cascaval vegetal, 4-5 frunze de busuioc, 1 catel de usturoi, ulei de masline, patrunjel, sare.

 

Mod de preparare pentru pizzette de vinete

 

Rade cascavalul vegetal pe razatoarea mare, un catel de usturoi pe razatoarea mica, toaca marunt busuiocul si patrunjelul, taie rosiile si ciupercile in cubulete cat mai mici si amesteca-le pe toate, pune putina sare.

 

Spala vinetele, sterge-le bine si taie-le in felii de 1,5-2 cm grosime.

Aseaza feliile de vinete intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si stropeste-le cu 2-3 linguri de ulei de masline.

 

Pune 2 linguri din mixul de legume peste fiecare felie de vanata si presara deasupra cate jumatate de lingurita de pesmet.

Stropeste feliile de vanata din loc in loc cu inca 2-3 linguri de ulei de masline si baga tava in cuptorul preincalzit la 180° de grade Celsius timp de 30 minute. Se pot manca si calde, si reci. Pofta buna!

 

Supa-crema de conopida si praz

 

Ingredientele pentru supa-crema de conopida si praz

 

1 conopida de 1 kg, 1 praz mediu (numai partea alba), 30 ml de ulei de masline/30 gr MARGARINA, 2-3 l de apa, 1-2 lingurite de vegeta naturala (optional), Sare, 4-5 felii de paine.

 

Mod de preparare pentru supa-crema de conopida si praz

 

Desfa conopida in buchetele mici si las-o in apa rece 15 minute. Taie prazul, numai partea alba, in feliute subtiri.

 

Soteaza prazul in 30 ml de ulei de masline pentru 2-3 minute. Adauga peste praz apa calduta si buchetelele de conopida scurse de apa in care au stat.

 

Acoperia oala cu un capac si lasa supa sa fiarba pana ce conopida este patrunsa complet (cel putin 30 minute).

 

Dupa ce conopida este complet fiarta, ia oala de pe foc si paseaza supa de conopida cu ajutorul unui mixer vertical.

 

Pune supa din nou pe foc 10 minute, adauga 2 lingurite de vegeta si sare dupa gust, stinge focul si lasa supa sa se „odihneasca” 15 minute inainte de a o servi.

 

Intre timp, fa crutoanele: taie feliutele de paine in patratele mici si prajeste-le in putin ulei de maline sau, mai dietetic, aseaza-le pe o foaie de hartie de copt in tava cuptorului, stropeste-le cu putin ulei de masline si coace-le 10 minute la 180° de grade Celsius, dupa care serveste-le alaturi de supa-crema de conopida si praz.

 

Conopida la cuptor

 

Ingrediente pentru conopida la cuptor (2 persoane).

1 conopida medie 3 linguri de ulei de masline, 1 lingura de curry, 1 lingura de suc de lamaie, 1/4 lingurita de sare, 1/4 lingurita de paprika picanta, 1/4 lingurita de piper proaspat macinat.

 

Mod de preparare pentru conopida la cuptor

 

Curata frunzele si cotorul conopidei, desfa-o in buchetele mici, egale, spala-le sub un jet de apa rece si sterge-le foarte bine.

 

Amesteca intr-un vas uleiul, curry, sucul de lamaie, sarea, paprika si piperul. Pune buchetele de conopida in vas si amesteca-le cu grija pana cand toate sunt acoperite in totalitate cu amestecul din vas.

 

Aseaza conopida intr-un singur strat intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si coace-o 30 de minute in cuptorul preincalzit la 180° de grade Celsius.

 

Atentie: dupa 15 minute de coacere, intorci buchetelele pe cealalta parte si le mai coci inca 15 minute. Sunt gata sa fie puse pe masa, se pot manca si calde, dar sunt foarte bune si reci. Pofta buna!

 

Cartofi fondanti

Ingrediente pentru cartofi fondanti

 

4 cartofi mari, 75 ml de supa de legume, 150 g de margarina vegetala, 2 crengute de cimbru proaspat, 2 catei de usturoi usor zdrobiti, sare si piper dupa gust.

 

Mod de preparare a cartofilor fondanti

 

Curata cartofii si taie-i pe jumatate.

 

Incinge untul in tigaie. Cand a inceput sa faca spuma, pune cartofii. Lasa-i sa se prajeasca pe o parte 5 minute, pana cand se rumenesc bine, apoi intoarce-i pe partea celalata si mai lasa-i 5 minute.

 

Dupa ce cartofii s-au rumenit pe ambele parti, adauga supa de legume, cimbrul, usturoiul, sarea si piperul.

 

Pune capacul si lasa la foc mic pana cand se inmoaie cartofii.

 

Mancare de varza dulce

 

Ingrediente pentru mancare de varza dulce de post

 

2 verze medii, 1 praz mediu (doar partea alba), 10-12 rosii cherry, 1 ardei gras mare, 1 ardei iutel, 3 linguri de ulei de masline, 80-90 ml suc de rosii, 1 cana apa /supa vegetala, sare, piper boabe, piper macinat, marar, 1 crenguta de cimbru uscata.

Mod de preparare pentru mancare de varza dulce de post

 

Toaca varza marunt, marunt, fideluta, pudreaz-o cu sare si framant-o bine. Pune-o intr-un vas adanc si las-o 10 minute sa se inmoaie.

 

Taie prazul in feliute subtiri si ardeiul gras in cubulete potrivite. Pune uleiul intr-o cratita, pe foc mic. Cand este bine incins, adauga prazul si ardeiul gras. Dupa ce s-au inmuiat, adauga si varza dulce.

 

Amesteca sucul de rosii cu apa usor calduta sau supa vegetala si toarna-l peste varza. Adauga crenguta de cimbru, mararul tocat marunt, boabele de piper, piperul macinat si un ardei iute uscat , tocat marunt (daca ardeiul este prea iute, scoate semintele inainte sa-l pui varza).

 

Acopera cratita cu capac si lasa varza sa fiarba la foc mic, o ora, o ora si jumatate, pana cand s-a inmuiat complet.

 

Inainte cu 10 minute de-a stinge focul, adauga rosiile cherry. In acest fel, se vor patrunde cum trebuie, dar nu isi vor pierde forma.

Cel mai nimerit este sa servesti mancarea de varza dulce de post alaturi de o mamaliguta fierbinte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *