Afecțiunile tiroidiene – Cum se manifestă la femei – Cauze, simptome și tratament

Tulburările tiroidiene sunt cele mai comune tulburări endocrine. În acest articol vorbim despre afecțiunile tiroidiene și cum se manifestă acestea la femei. Să vedem care sunt cauzele, semnele și ce tratamente există…

 

Ce este hipotiroidismul?

 

Vorbim despre hipotiroidism atunci când glanda tiroidă are o activitate slabă, motiv pentru care în sânge nu există suficienți hormoni tiroidieni. Atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni, apar simptome precum incapacitatea de a pierde în greutate, lipsa de energie, oboseala, constipație, sensibilitate crescută la frig, piele uscată, slăbiciune musculară.

În funcție de severitatea hipotiroidismului, simptomele se dezvoltă extrem de încet: de obicei în decurs de mai mulți ani. Dacă rămâne netratat, hipotiroidismul poate cauza tulburări de memorie sau chiar depresie.

 

Hipotiroidismul avansat este cunoscut sub numele de mixedem și prezintă simptome precum respirație grea, temperatură corporală scăzută și tensiune arterială scăzută.

 

Ce este hipertiroidismul?

Vorbim despre hipertiroidism atunci când există prea mulți hormoni tiroidieni în sânge. Această tulburare accelerează metabolismul, cauzează anxietate, nervozitate, tulburări de somn, sensibilitate crescută la căldură, oboseală și slăbiciuni musculare.

 

Există mai multe opțiuni de tratament, inclusiv medicamente care încetinesc producția de hormoni tiroidieni. În unele cazuri, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a îndepărta glanda tiroidă.

 

Cauzele tulburărilor tiroidiene?

Cea mai frecventă cauză este boala Graves, o afecțiune autoimună care determină tiroida să secrete cantități excesive de hormoni. Această boală este mult mai frecventă la femei decât la bărbați și este, de regulă, de natură genetică.

 

Alte cauze ale hipertiroidismului: tumori la nivelul ovarelor, tumori benigne ale glandei tiroide sau glandei pituitare, exces de iod, cantitate mare de tetraiodotironină administrată prin medicamente sau suplimente etc.

 

Cum detectăm și cum tratăm aceste tulburări?

 

Medicul va cere analize de sânge pentru a confirma dacă hormonii tiroidieni se încadrează în limitele normale. Ca tratament, se pot utiliza medicamentele care blochează producția de hormoni tiroidieni sau hormoni sintetici (levotiroxină), după caz. Dacă se suspectează că tulburarea are o natură autoimună, se va analiza sensibilitatea alimentară, cu precădere la gluten.

 

Pentru a funcționa corect, tiroida are nevoie de mai mulți nutrienți esențiali. Așadar, se pot prescrie și suplimente de seleniu și zinc.

 

În momentul în care observi simptome precum oboseală extremă, creștere sau scădere excesivă în greutate, piele uscată, ochi umflați și / sau piele palidă, este bine să consulți un medic pentru a exclude orice tulburare tiroidiană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *