Am făcut calculul! Câți lei costă să crești UN PORC în România, în 2023

Tot mai mulți români cresc animale la țară și costurile pentru această activitate sunt destul de „piperate”.

De exemplu, un crescător de porci spune că investește 2.400-2.900 de lei pentru a aduce un porc la 150 kg.

 

Constantin Dorin Crețan, un apreciat crescător de porci din Târgu-Jiu, județul Gorj, a făcut un calcul detaliat privind costurile pentru micii fermieri cu furajele și prețul care ar trebui să fie cerut pentru carnea de porc.

Acesta este un crescător de porci pentru consum și reproducție din Targu Jiu care nu produce furajele și materia primă pentru animale.

 

Fermierul a făcut un calcul amănunțit despre cheltuielile pe care le suportă cu mâncarea pentru animalele din ferma sa, suma ajungând la 2.910 lei / tona de furaj brut.

”Vă prezint strict cheltuielile mele și nu vreau să duc în eroare pe nimeni și nici să descurajez pe cineva. Așadar vă prezint costurile de producție a furajului, în cazul meu cumpărând toată materia primă:

50% porumb – 500 kilograme x 2 lei = 1000 lei

15% grâu – 150 kilograme x 1.9 lei = 285 lei

15% orz – 150 kilograme x 1.5 lei = 225 lei

20% purina – 10 saci x 130 lei = 1300 lei

25 kilograme calciu furajer = 100 lei

Total: 2.910 lei/ TONA FURAJ BRUT”, a arătat crescătorul în calcul făcut pentru aprovizionarea mâncării pentru ferma sa.

Acesta a spus că suma este valabilă doar pentru hrana brută propriu-zisă, fără să fie incluse cheltuieli care presupun transport sau alte servicii.

 

„Aici nu includ cheltuieli transport furaj, măcinat, amestec etc.”, a punctat crescătorul de porci.

 

Cât furaj trebuie să consume un porc

 

Crescătorul de porci a arătat un calcul amănunțit privind consumul zilnic de furaje pentru un porc, și care sunt costurile zilnice pentru hrană pe cap de animal.

Calculul este raportat la 210 zile, perioada calculată de crescător ca fiind cea mai potrivită pentru a aduce un porc la greutatea de 150 kg.

 

”La un randament de circa 600 grame mediu pe zi, un porc trebuie să consume aproximativ circa 4 kilograme furaj, ca atare avem un cost de 11,6 lei/ zi furaj pe porc. Să aducem un porc la 150 kilograme ne trebuie circa 210 zile aproximativ. Deci 11,6 x 210 = 2.436 lei/porc doar furaj. Daca cumpărăm purcelul să îl îngrășăm mai cheltuim 400-500 lei în plus în funcție de rasă, linie, buzunar sau zonă!”, a mai menționat Constantin Dorin Crețan.

Crescătorii, nemulțumiți de prețul cărnii de porc

Crescătorul de porci mai spune că prețul pe care piața îl oferă nu acoperă cheltuielile fermierilor iar carnea venită din import la un preț mult mai redus duce la falimentul micilor afaceri, care au mai rezistat după ce și virusul PPA (Pesta Porcină Africană) a făcut ravagii în sectorul amintit.

”Păi dacă noi cheltuim între 2.400-2.900 lei pentru a face un porc de 150 kg în viu întrebarea mea este, cu cât vindem, dacă pe mine mă costă doar furajul între 16-19 lei/kilogram porc în viu? Unde este matematica și logica? Nu uitați că nu am socotit munca pentru curățenie, apă, electricitate, tratamente, medicamente, veterinar, sau Doamne ferește să mai avem și pierderi. Fac această postare pentru cei care vând la 9-12 lei sau pentru cei ce vor să cumpere la aceste prețuri! Prețurile pentru cei ce produc cereale, îi rog pe dumnealor să le prezinte, dar să pună în calcul munca lor, uzura utilajelor sau pierderile când producția de cereale este mică!”, a mai punctat fermierul, potrivit agrointel.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *