Borşul de urzici – Reţetă de post de la Mănăstirea Pasărea

Pe cât de tare ne înțeapă urzicile când le atingem, pe atât de gustoase sunt atunci când le gătim. Ba mai mult, sunt plante bogate în vitamine și serotonină, ceea ce le face deosebit de sănătoase.

 

Urzica este apreciată datorită proprietăţilor sale benefice în afecţiunile renale, circulatorii, gastrice, he­patice şi în obezitate; purifică sângele şi regenerează celulele.

 

Borşul de urzici este un alt fel de mâncare popular în rândul măicuţelor de la Mănăstirea Pasărea.

 

Pentru prepararea borşului aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

– urzici fragede,

– un litru borş,

– doi morcovi,

– o ceapă,

– un păs­­târnac,

 

– o rădăcină de pătrunjel,

– frunze de leuştean tocate,

– o jumătate de cană cu orez,

– 4 linguri de ulei,

– sare şi piper după gust.

Mod de preparare:

 

1. Curăţaţi bine şi spălaţi urzicile. Atenţie, acestea se spală în mai multe ape, se opăresc şi se lasă la răcit, după care se toacă mă­runt.

 

2. Morcovul, ceapa, rădăcinile de păstârnac şi de pătrunjel se curăţă şi se pun la fiert. Când sunt gata se strecoară.

 

3. Separat, într-o cratiţă, se pune uleiul la încins, se adaugă, după gust, ceapa tocată mărunt şi urzicile.

 

4. Zeama strecurată de la zar­zavat se pune din nou la fiert. Când a dat în fiert, se adaugă ceapa călită, urzicile şi orezul.

5. Când s-a înmu­iat orezul, se adaugă borşul, fiert separat, se potriveşte gustul cu sare, piper şi frunze de leuştean.

 

6. Zarzavatul fiert se poate adăuga şi el, tăiat cubuleţe, sau poate fi servit separat, cu un sos.

 

Spor la gătit și poftă bună!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *