Calendar ortodox 16 decembrie. Zi de post negru pentru credincioși

Luna decembrie este una extrem de importantă în ceea ce privește sărbătorile religioase. O mulțime de evenimente creștine importante au loc luna aceasta, printre care și cel din data de 16 decembrie. Acum sărbătorim unul dintre cei mai mari sfinți ai religie noastre, care a avut o atribuție importantă asupra evoluției creștinești.

Sărbătoare mare la 16 decembrie

La 16 decembrie are loc una dintre cele mai importante sărbători. Sfântul Agheu a fost unul din susţinătorii ideii de refacere a templului distrus de chaldei. A dus o viață plină de credință și a urmărit să ajute la dezvoltarea acestui templu, deși puțini luptau pentru asta în vremea aceea.

Sfântul Agheu a fost unul dintre ultimii proroci ai Vechiului Testament, anunţând profetic că, deşi lipsit de bogăţia şi de frumuseţea primului templu (cel zidit de Solomon), slava celui de-al doilea templu din Ierusalim va fi chiar mai mare, căci prin porţile sale avea să intre Mesia cel făgăduit, Iisus Hristos.

Sfinții zilei de 16 decembrie

Astăzi, Biserica Ortodoxă o mai pomeneşte şi pe Sfânta Teofana din Constantinopol. Împărăteasă Teofana trăia în palatele împărăteşti, dar se îngrijea mult de mântuirea sufletului. Mereu o a dus o viață simplă și nu sa gândit că este o femeie bogată.

Ea considera că nicio avere nu este mai de preț decât iubirea față de Dumnezeu, așa că îl mărea zi și noapte prin citirea psalmilor, prin cântări şi rugăciuni. Îi plăcea să ducă o viață simplă, fără bogății şi dispreţuia mesele bogate şi scumpe, așa că alegea să mănânce legume și pâine şi făcea multe fapte bune. Niciodată nu a dormit pe patul împărătesc, prefera o rogojină umilă, din lemn și mereu i-a învățat pe cei din jurul tainele Domnului și i-a îndrumat să urmeze voia sa.

 

Ziua de 16 decembrie este o zi de post, în care trebuie să ne abținem de la plăcerile trupești, de la alimentele de origine animală și să trăim în liniște. Rostește această rugăciune ori de câte ori simți nevoia să vorbești cu Dumnezeu și ai nevoie de liniște.

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *