Calendar ortodox 21 Decembrie 2022. Sărbătoare mare în săptămâna Crăciunului

Luna decembrie este una dintre cele mai puternice în ceea ce privește sărbătorile importante. Înainte de Crăciun mai au loc mai multe sărbători importante, cu ocazia cărora ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri. Vezi ce sărbătorim la 21 decembrie, conform calendarului ortodox.

 

Sărbătoare 21 decembrie

Conform calendarului ortodox, la data de 21 decembrie este sărbătorită Sfânta Muceniță Iuliana, care s-a născut din părinți păgâni. La romani exista tradiția ca fetele să fie logodite de tinere, așa că Iuliana s-a văzut aruncată de familie în brațele lui Elevsie.

Nimeni nu știa că Iuliana era creștină în ascuns și încerca să scape din capcana în care era prinsă. În timp ce toți se minunau de frumusețea ei, de cumințenia și înțelepciunea ei, ea se ruga la Dumnezeu și ei credeau că se închină idolilor și le aduce laude.

Trecând șapte ani de când se logodise și apropiindu-se ziua nunții, Iuliana s-a gândit să pună o condiție soțului ei, spunându-i: ‘Nu fac nuntă până nu vei fi eparh’. Deși era greu să devii conducătorul unei provincii, bărbatul a reușit să obțină funcția, motiv pentru care Iuliana i-a zis secretul.

 

Iuliana, protectoarea tinerilor

Iubirea logodnicului s-a transformat acum în ură și, cum persecuțiile împotriva creștinilor erau în desfășurare, Iuliana a fost supusă la chinuri grele. Sfânta Muceniță Iuliana a fost ucisă în final, după ce a refuzat să renunțe la iubirea de Dumnezeu.

 

Despre Sfânta Iuliana se spune că este protectoarea familiei, a mamelor și copiilor. Femeile însărcinate se pot ruga la marea Sfântă pentru ca Dumnezeu să le dea o sarcină ușoară și copii sănătoși. Și cele care nu pot face copii îi pot cere ajutorul Muceniței.

 

Iuliana mai este și protectoarea tinerilor căsătoriți. Se spune că ea îți oferă ajutor când ai probleme în căsnicie sau te mântuiește când ești pe punctul de a te căsători cu bărbatul nepotrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *