Calendar ortodox 27 Decembrie 2022. Tradiții stricte de Sfântul Ștefan

După cele două zile de Crăciun, sărbătorile continuă cu aceeași mare veselie. Nașterea Domnului este un moment important și plin de credință și speranță, însă ziua destinată Sfântului Ștefan este la fel de importantă. Credincioșii respectă această zi cu sfințenie și țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a se asigura că le va merge bine în noul an, până la sărbătoarea următoare.

 

Ce nu este bine să faci de Sfântul Ștefan

După Crăciun, continuă sărbătorile mari. Sfântul Ștefan este unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir al Bisericii creştine. Sfântul Ștefan era tânăr, frumos, cu un suflet deosebit și înzestrat cu o mare iubire pentru Dumnezeu. Tradiția spune că rar putea fi întâlnit un asemenea om, cu o bunătate cum rar se întâlnea. Tot ce spunea, făcea și urma mereu voia Domnului.

 

Despre el se spune că îi ajută pe cei încercați greu de boală și îi protejează pe cei care se ceartă, ajutându-i să cadă la o înțelegere. Nimeni nu trebuie să mai stea certat după această zi. În caz contrar, lucrurile nu se vor mai remedia niciodată. Mai mult, nu te certa cu nimeni pe 27 decembrie, pentru că vei fi lovit de boli și necazuri mari.

 

Pe data de 27 decembrie este bine să ții cont de mai multe tradiții și obiceiuri pentru a te feri de ghinion. Pentru cei bolnavi, o tradiție este foarte importantă: este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi, la care să se roage în fiecare zi.

Cele mai importante tradiții

Tradiția mai spune că, pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite, este bine ca, pe 27 decembrie, să se dăruiască o icoană a Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă.

 

Mai mult, se zice că în această zi trebuie să evităm călătoriile la munte și drumețiile periculoase sau plimbările în zone izolate, pentru că ne punem viața în pericol și riscăm să suferim accidente grave.

În unele zone, finii merg la nași în cea de-a treia zi de Crăciun. Ei pregătesc bucate alese, cumpără cele mai frumoase cadouri și merg să petreacă alături de cei dragi.

 

În unele zone din Muntenia se prepară pâinicile lui Ştefan, care au formă rotundă şi sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac. Unse cu miere, aceste pâinici rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan. După ce se sfinţesc la biserică, se împart de pomană copiilor săraci.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *