Ce se întâmplă când îi dai lumină de la lumânarea ta altei persoane, de Înviere, în Biserică

Învierea, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, ne amintește de miracolele acestei lumi și de divinul din noi. Lumina care coboară la Ierusalim, la Sfântul Mormânt, este minunea zilelor noastre, este binecuvântarea pe care o primim din ceruri an de an și momentul simbolic al propriei noastre învieri sufletești.

Emoția aprinderii Luminii Sfinte, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, va fi simțită de toți cei care, fie vor privi din fața televizoarelor, fie vor participa fizic – români de-ai noștri, plecați la Ierusalim. Cert este că la aceste momente lumina este așteptată și va sosi, conform tradițiile, în fiecare biserică din Țară, transportată cu avionul.

 

Preoții, la miezul nopții, vor ieși din altar cu lumânarea aprinsă, o făclie a speranței, pe care o va împărți tuturor participanților la slujbe, un moment marcat de credință și puritate – o lumină care, conform spuselor, nu arde în primele clipe când este luată. Mai apoi, ne îndreptăm cu lumina venită de sus către casele noastre și către “casele” reci ale celor care ne-au fost familie, dar care astăzi nu mai sunt printre noi.

Ce se întâmplă când dai mai departe lumină de la lumânarea ta, în Noaptea de Înviere

 

Sfinții Părinți ne vorbesc despre a fi făclii puternic strălucitoare pentru cei din jurul nostru, a lumina calea aproapelui și a aduce lumină în sufletele celor de lângă noi. În Noaptea de Înviere, momentul unic când se ia lumină și oamenii își aprind unul altuia lumânarea este un simbol profund religios care subliniază legătura sfântă dintre oameni, ajutorul reciproc, lumina pe care o putem împărtăși unul altuia și faptul că suntem uniți de același Dumnezeu.

 

Atunci când dai mai departe lumină de la lumânarea ta, în Noaptea de Înviere, duci mai departe învățătura creștină strecurată în acest gest religios cu o însemnătate aparte, preamărindu-l pe Dumnezeu, dar și pe aproapele tău. Devii, în acest fel, lumină pentru cel de lângă tine.

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grairii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-mi-l mie, slugă Ta. Așa, Doamne Împarate, dăruiește-mi că să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat ești Tu în vecii vecilor. Amin.

 

„Cel ce a înviat din morți, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale Preacuviosilor și de Dumnezeu purtătorilor părinților noștri și ale tuturor sfinților, să ne miluiasca și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor.

„Bine ești cuvântat, Stăpâne Atottiitorule! Care ai luminat ziua cu lumina de soare și noaptea ai strălucit-o cu raze de foc. Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei și a ne apropia de începuturile nopții. Ascultă rugăciunea noastră și a tot poporului Tău. Și ne iartă tuturor păcatele noastre cele de voie și cele fără de voie. AMIN!

 

Slujba Învierii Domnului se vede la Antena 1! Ediție specială Observator în noaptea de Înviere, de la 23.45

Învierea, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Este momentul care aduce aminte de miracole și lumină. Reporterii Observator prezintă imagini și povești din cele mai sfinte locuri de pe pământ. Muntele Athos, unde se spune că, zilnic, se întâmplă minuni, un amestec de mister, credinţă, istorie, miracole şi lecţii de viaţă, este unul dintre locurile din care Observator dezvăluie, în reportajele din „Drumul spre lumină”, o lume fascinantă în care, în orice clipă, fie zi, fie noapte, cineva spune o rugăciune, pentru el, dar mai ales pentru alţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *