Locul de muncă plătit cu 10.000 de lei pe lună de care românii fug

Există, în România, un loc de muncă plătit cu 10.000 de lei pe lună de care românii fug, deși calificarea necesară pentru acesta se poate obține chiar la angajator.

 

Aproape o treime dintre români muncesc pentru salariul minim, de numai 400 de euro, echivalentul a 2.000 de lei, România fiind a doua cea mai săracă țară a UE, conform Adevărul. Și, totuși, locul de muncă plătit cu 10.000 de lei pe lună este ocolit de mulți români.

De exemplu, scrie sursa citată, fermierii români să plâng că nu găsesc tractoriști, cu toate că le oferă salarii de 10.000 de lei, sumă la care, spre exemplu, un profesor ar putea doar să viseze.

Și, asta, pentru că puțini tineri își doresc un viitor în domeniul agricol.

În România sunt înregistrate 58 de licee cu profil agricol. Cele mai multe, câte trei, sunt în județele Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman. Foarte puțini elevi ai liceelor agricole își doresc însă și un viitor în domeniu. Cei mai mulți vor doar sa aibă 12 clase terminate, indiferent de profil sau de ceea ce vor face pe viitor.

 

Fermierii se plâng că, deși au utilaje care costă sute de mii de euro, nu are cine să le manevreze. Nu se mai găsestractoriști.

„Sunt disperat – și nu exagerez deloc, nu sunt dramatic când spun asta, dar pur și simplu nu găsesc un tractorist în toată țara asta deși am dat zeci de anunțuri de angajare. Am două tractoare care îmi ruginesc pur și simplu, dar nu găsesc tractoriști de mai bine de un an. Am vorbit cu un băiat care mi-a promis inițial că vine pentru un salariu de 10.000 de lei și contract pe perioadă nedeterminată, apoi mi-a dat mesaj că în Franța câștigă dublu și că pleacă acolo. Dacă nici măcar un salariu de 10.000 de lei lunar nu e bun, atunci ce să mai zic, ce să mai fac? Sunt disperat, nu știu ce să mai fac”, spune Vlad Câmpean, administratorul unei ferme, conform adevarul.ro.

Salariul mediu net România a urcat la 850 de euro, fiind în creștere față de anii trecuți, dar nu toți locuitorii țării au aceleași salarii. Chiar dacă vorbim de venituri mai mari cu 25% față de anul 2019 și chiar de 50% față de 2015, suma nu este aceeași în toate orașele țării. Acestea sunt orașele din România cu cele mai mari salarii! Zona în care veniturile lunare trec în medie de 5.800 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *