Mujdeiul de usturoi e tratament. Mai pune un ingredient in el si consuma-l zilnic
Mujdeiul este forma ideala de consum pentru tratamentul unor boli unde este necesara ingerarea zilnica a unei cantitati mai mari de usturoi.
Se piseaza marunt 7 catei de usturoi, se pune un varf de cutit de sare, un sfert de lamaie stoarsa, o lingurita de ulei de masline presat la rece si o jumatate de legatura de patrunjel taiat foarte fin.
Se amesteca bine, apoi se lasa sa se patrunda vreme de 10-20 de minute, dupa care mujdeiul este gata. Daca simtiti nevoia, puteti sa adaugati si cateva linguri de apa plata sau de izvor, pentru a-l dilua si a-i reduce astfel efectul iritant.
Se consuma in 1-2 reprize, pe parcursul unei zile, potrivit formula-as.ro. Este mai bine tolerat de organism decat usturoiul simplu, pentru ca ingredientele din mujdei (sarea, sucul de lamaie, patrunjelul) compenseaza efectul sau usor iritant, stimuleaza digestia (care poate fi incetinita de anumiti compusi din usturoi), reduce chiar si din mirosul neplacut.
Uleiul de masline ii potenteaza actiunea de reducere a colesterolului, precum si efectul benefic in cazul litiazei biliare.
Secretul curatarii, taierii si pisarii usturoiului, atat pentru reteta cu alcool, cat si pentru mujdei sau orice altceva: nu-l atingeti de metal! Curatati-l cu unghiile sau cu un cutit de …lemn.
Pisati-l in mojar de portelan sau sticla. Daca nu aveti, folositi clasicul „pisalog” din lemn. In nici un caz in piua de metal in care pisati nuci sau alte alimente. O substanta chimica din usturoi este mult mai eficienta in combaterea toxiiinfectiilor alimentare decat doua dintre cele mai utilizate antibiotice, arata un studiu recent.
Compus, numit sulfura de dialil, poate distruge stratul mucos protector seceretat de anumite bacterii si carel le apara de actiunea unor antibiotice.
Usturoiul se inrudeste cu ceapa, salota si prazul. Creste in mai toate partile lumii si este folosit in aproape orice bucatarie, fiind apreciat pentru mirosul si gustul lui deosebite. In trecut, insa, usturoiul era apreciat mai ales datorita numeroaselor sale proprietati medicinale.
Cercetatorii au gasit mentionari ale caracteristicilor usturoiului ca medicament in arhivele culturilor egiptene, babiloniene, grecesti, romane si chineze.
Cele mai recente cercercetari arata ca cele mai multe beneficii ale usturoiului se datoreaza unui anumit compus din sulf (alicina) care se formeaza in timpul procesarii mecanice a grauntelor de usturoiu, fie ca acestea sunt tocate, zdrobite sau mestecate.
Alicina este cea care face ca usturoiul sa aiba acel miros puternic.
Alicina intra in corp prin sistemul digestiv si de aici este distribuita in toate partile corpului unde incepe sa isi exercitae proprietatile sale uluitoare.
2. Usturoiul are putine calorii si un continut mare de nutrienti
Nu aveti idee de cantitatea de nutrienti pe care o are usturoiul.
Numai 28 de grame de usturoi este echilaventul a:
-Mangan: 23% din ADR
– Vitamina B6: 17% din ADR
– Vitamina C: 15% din ADR
– Seleniu: 6% din ADR
– Fibre: 1 gr
– Calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier si vitamina B1
28 de grame de usturoi sunt echivalentul a 42 de calorii, 1.8 grame de proteine si 9 grame de carbohidrati.
3. Usturoiul lupta impotriva bolilor si racelilor
Usturoiul intareste imunitatea. Potrivit unor studii, usturoiul scade riscul racelii cu 63%. Fie ca alegeti sa il consumati in varianta raw, fie ca alegeti sa luati suplimente de usturoi, acesta este nemaipoment impotriva racelilor si gripei.
4. Usturoiul are in componenta sa substante active care regleaza tensiunea arteriala
Atacurile si bolile de inima se numara printre principalele cauze ale deceselor in intreaga lume. Studiile arata ca o doza de 600 – 1500 mg de usturoi este la fel de puternica, ca Atenolul. Intr-adevar, trebuie consumata o doza mare de usturoi pentru a obtine rezultatele dorite, anume scaderea tensiunii arteriale si prevenirea atacurilor inimii.
5. Usturoiul regleaza nivelul de colesterol si reduce, astfel, riscul bolilor de inima
Suplimentele cu usturoi scad nivelul colesterolului rau cu 10-15%. Este bine sa stim ca usturoiul nu numai ca reduce nivelul colesterolului rau, dar lasa neatins nivelul colesterolului bun. Totusi, usturoiul nu reduce nivelul de trigliceride, de asemenea vinovate de afectiunile inimii.
6. Antioxidantii din componenta usturoiului previn Alzheimer-ul si dementa
Radicalii liberi cauzeaza enorm sanatatii noastre. Antioxidantii din usturoi intaresc mecanismele de aparare ale organismului nostru. Suplimentele de usturoi pot creste enzimele antioxidante si pot diminua stresul oxidativ al pacientilor care se lupta cu hipertensiunea.