Pelinul curăță ficatul și tubul digestiv de toxine, redă vigoarea întregului organism!

Cel mai puternic tonic amar din flora românească, pelinul este o plantă miraculoasă, renumită îndeosebi pentru capacitatea naturală de a curăța ficatul și tubul digestiv. Cei care îl consumă pot simți imediat efectele binefăcătoare ale acestuia, întrucât are capacitatea de a reda vigoarea întregului organism.

Pelinul poate fi cules (frunze și tulpini) direct din natură, sau se poate procura de la orice magazin naturist. Cea mai eficientă formă de administrare a plantei este tinctura.

Tinctură de pelin pentru regenerarea ficatului:
Ingrediente:
• 100 g de pelin uscat (sau 1 mână de plantă proaspătă),
• 400 ml de alcool rafinat de 60 de grade.

Mod de preparare:
 Pelinul tocat mărunt se introduce într-o sticlă sau într-un borcan, și peste el se toarnă alcoolul.
 Se închide ermetic și se lasă 14 zile la macerat. În acest interval, recipientul cu tinctura trebuie agitat de 3 ori pe zi.
 După finalizarea perioadei de macerare, alcoolul se strecoară printr-o bucată de tifon dublu în sticluțe închise la culoare. Tinctura de pelin astfel obținută se păstrează la frigider.

Doza indicată este de 20-30 de picături, de 3 ori pe zi. Fiecare doză se diluează cu apă sau ceai (picăturile se pun în ¼ pahar de lichid).

Pelinul se mai poate folosi sub formă de ceai, pulbere, sirop sau vin.
Ceaiul din frunze de pelin este un leac extraordinar pentru bolile de stomac, având acțiunea unui pansament gastric. Este eficient în detoxifierea organismului şi stimularea sistemului imunitar.

Cei bolnavi de ficat, rinichi, pancreas sau bilă (dischinezie biliară) pot urma o cură cu infuzie de pelin (1 linguriță la 400 ml de apă clocotită) timp de 21 de zile. Dacă suferiți de balonare, se beau câte 50 ml infuzie de pelin, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese, timp de 7 zile.

În plus, ceaiul de pelin este un bun remediu împotriva viermilor intestinali şi a altor paraziţi deoarece pelinul conține substanțe fatale pentru aceștia. O cană cu ceai de pelin sau tinctura de pelin administrate zilnic, timp de 2 săptămâni, sunt suficiente pentru a scăpa definitiv de paraziți sau viermi intestinali.

Pulberea și siropul de pelin ajută la cicatrizarea leziunilor ulceroase, dar și la regenerarea unui ficat bolnav, sau la tratarea stărilor de balonare.

Preotul Kneipp recomanda pelinul tuturor suferinzilor de ficat sau de stomac, sub formă de pulbere (o doză mică), adăugat la supe, sau ca piper, pentru mâncărurile de zi cu zi.

Siropul de pelin are efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea) şi laxative. Poate fi folosit și pentru constipație atonă, atonie gastrointestinală, astm, bronșită și pneumonie.

Mod de preparare:
1. Se toacă mărunt frunze proaspete de pelin și se umple pe sfert un borcan de 400 de gr.. Se completează apoi cu miere. Se pune capacul și se lasă la macerat 30 de zile, apoi se strecoară.

2. O altă variantă ar fi să măcinați 150 g de pelin (vârfuri înflorite) prin râșnița electrică de cafea, iar pulberea obținută să o amestecați cu 400 g de miere într-un borcan de sticlă. Se lasă la macerat 2 săptămâni.

3. Siropul se poate prepara și din infuzie de pelin: 150 g de plantă la 1 litru de apă fiartă, la care se adaugă 500 g de miere.

Se poate consuma câte 1 linguriţă de sirop, cu 15 minute înaintea meselor principale.

Vinul de pelin
Ingrediente:
• 40 ml de suc de pelin,
• 1 litru de vin alb,
• 150 g de miere.

Mod de preparare:
 Frunzele proaspete de pelin se spală bine și se storc prin aparatul de suc, sau se mixează în blender și apoi se trec printr-o sită pentru a obține sucul.

 Se pune vinul și mierea de albine într-o cratiță la înfierbântat foc mic. Nu trebuie să atingă punctul de fierbere. Când s-a înfierbântat, se ia vasul de pe foc și se adaugă sucul de pelin. Se amestecă bine și se strecoară. Vinul obținut se păstrează în sticle curate, închise ermetic.

Se consumă câte 1 păhărel de 20 ml pe zi, înainte de masa de dimineață. Vinul se bea o dată la 3 zile. Copiii pot lua câte 1 linguriță pe zi, o dată la 3 zile. Se fac cure între lunile mai-noiembrie. În bolile grave se poate administra pe tot parcursul anului.

Tratamentele cu pelin nu vor fi mai lungi de 2, maximum 3 săptămâni, urmate de 10-14 zile de pauză.

Pelinul poate fi folosit și extern, sub formă de decoct concentrat. Se aplică pe vânătăi, luxații, durei articulare, reumatism, artrită, fracturi, iritații ale pielii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *