Sărbătoarea zilei de 18 decembrie 2022. Ce sfânt este prăznuit în calendar

În fiecare an la data de 18 decembrie creștinii ortodocși în prăznuiesc pe Sfântul Daniil Sihastrul, unul dintre cei mai mari duhovnici și sfinți români. Acesta a dus o viață în rugăciune continuă și modestie, trăind mare parte din anii săi într-o peșteră din munții Neamțului. În acel loc au mers nume mari să îi ceară sfatul și să se roage la Dumnezeu alături de el, printre care și marele domn al Moldovei, Ștefan Cel Mare.

 

Cine a fost Daniil Sihastrul

Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea orașului Rădăuți. Numele său de botez a fost Dumitru. La vârsta de 16 ani, a fost călugărit cu numele David la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Rădăuți.

 

După o perioadă, s-a mutat la Mănăstirea “Sfântul Laurențiu” de lângă satul Vicovu de Sus.

 

Pentru că voia mai multă liniște sufletească, a îmbrăcat schima cea mare, primind numele de schimnic de Daniil și s-a retras într-o zonă împădurită și greu accesibilă de pe valea pârâului Vițău în apropierea localității Putna de azi.

Acolo, Sfântul Daniil a găsit o stâncă în care a săpat un loc pentru rugăciune, ferit de restul oamenilor. În peșteră se pot observa astăzi pronaosul, naosul și altarul, iar dedesubt o încăpere, săpată tot în piatră, care îi slujea drept chilie.

 

La binecunoscuta peșteră din munții Neamțului a fost vizitat de Ștefan cel Mare în anul 1451, după uciderea tatălui său Bogdan al II-lea, la Reuseni. Sfântul Daniil i-a prezis că în curând va deveni domnitor al Moldovei, ceea ce s-a și întâmplat în anul 1457.

De-a lungul vieții sale, Sfântul Daniil Sihastrul a vindecat mulți oameni de boli și suferințe prin rugăciune aprigă la Dumnezeu. Oamenii se chinuiau să ajungă la peștera sa, iar el cu toată dragostea și credința către cele sfinte făcea mari minuni pentru ei.

 

Peștera sa există și astăzi și multă lume, din toate colțurile țării, merge să se roage cu credință și evlavie la Sfântul Daniil Sihastrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *