5 Semne neobișnuite ale deficitului de fier pe care nu ar trebui să le ignorați!

Anemia feriprivă apare atunci când nivelul globulelor roșii din organism este mai scăzut decât în ​​mod normal, ceea ce înseamnă că organismul nu are suficient fier. Organismul are nevoie de fier pentru a produce o proteină cunoscută sub numele de hemoglobină, care este responsabilă pentru transportul oxigenului către țesuturile corpului. Acest proces este esențial pentru ca țesuturile și mușchii să funcționeze eficient.


Mai mulți factori contribuie la anemie cu deficit de fier, inclusiv:

Aport inadecvat de fier – consumul de prea puțin de fier pe o perioadă lungă de timp poate provoca o lipsă în organism. Alimente precum carnea, ouăle și legumele cu frunze verzi sunt bogate în fier.

Sarcina sau pierderea de sânge din cauza menstruației – La femeile adulte, cele mai frecvente cauze ale anemiei cu deficit de fier sunt sângerarea menstruală abundentă și pierderea de sânge în timpul nașterii.
Sângerare internă – Anumite afecțiuni medicale pot provoca sângerare internă care poate duce la anemie cu deficit de fier.

Incapacitatea de a absorbi fierul – Anumite afecțiuni sau chiar intervenții chirurgicale care afectează intestinele pot interfera cu modul în care organismul absoarbe fierul.
Anemia prin deficit de fier este de fapt destul de des întâlnită, dar mulți oameni nu știu când o dezvoltă. Poate apărea atât la bărbați, cât și la femei, la orice vârstă. Cei care prezintă un risc mai mare de anemie prin deficit de fier includ femeile care sunt însărcinate, persoanele care donează frecvent sânge, vegetarienii care nu înlocuiesc carnea cu alte alimente bogate în fier sau persoanele care au o alimentație nesănătoasă, sugarii și copiii.

 

Simptomele deficitului de fier:

Deoarece simptomele deficienței de fier sunt adesea considerate altceva, este important să înțelegeți și să recunoașteți semnele. Iată șapte semne ale unei deficiențe de fier care te-ar putea surprinde.

1. Oboseală extremă

Atunci când organismul întâmpină dificultăți în transportul oxigenului către celule, acesta afectează nivelul de energie. Când oamenilor le lipsește o cantitate adecvată de fier în sânge, adesea se simt leneși și slăbiți și le este greu să se concentreze. Acest tip de oboseală nu este ceva care să se vindece după un somn. În schimb, vine din lipsa de oxigen.

2. Infecții constante

Fierul este necesar pentru a menține sistemul imunitar sănătos, astfel încât nivelurile scăzute de fier pot determina o persoană să devină mai susceptibilă la infecții. Celulele roșii transportă oxigen la ganglionii limfatici, care conțin globule albe care luptă împotriva infecțiilor. Când apare o infecție, celulele albe din sânge nu sunt produse la fel de eficient la cineva care are deficit de fier, deoarece celulele nu primesc suficient oxigen.

3. Piele palidă

Hemoglobina dă pielii culoarea sa trandafirie, astfel încât nivelurile scăzute de hemoglobină fac pielea să devină mai deschisă la culoare. Când corpul are un conținut scăzut de fier, celulele sanguine citite devin mai mici și mai palide, ceea ce se traduce adesea în piele. Un bun indiciu al unei deficiențe de fier este dacă zona din interiorul pleoapei inferioare este mai ușoară decât în ​​mod normal.

4. Limba umflată

Când celulele nu primesc suficient oxigen, mușchii se pot mări și pot provoca durere. Acest lucru poate apărea în orice mușchi, dar este adesea văzut la limbă. Crăpăturile pe partea laterală a gurii sunt, de asemenea, frecvente la persoanele cu deficiență de fier.

5. Pofte ciudate

Cineva care suferă de o deficiență de fier poate dezvolta pofte de substanțe nealimentare, cum ar fi murdăria sau creta. Această condiție este cunoscută sub numele de pica. Cercetătorii nu sunt foarte siguri care este legătura dintre anemia cu deficit de fier și poftele ciudate, dar această afecțiune este gravă și poate pune viața în pericol.

6. Căderea părului

Deficitul de fier poate provoca căderea părului atunci când foliculii de păr nu primesc suficient oxigen. Ele intră într-o etapă de repaus, provocând căderea părului. Părul nu va crește din nou până când anemia nu se ameliorează. Majoritatea oamenilor pierd câteva zeci de fire în fiecare zi, dar dacă căderea părului este excesivă și nu mai crește, ar putea fi un semn al deficienței de fier.

Credeți sau nu, sâmburele de cacao crude sunt pline de fier. De asemenea, vă poate ajuta să trăiți mai mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *