Prăjitura „Albă ca zăpada”. Iată rețeta pentru cea mai fină și delicioasă prăjitură!

Prajitura „Alba ca zapada” este una dintre cele mai iubite si populare prajituri. Era facuta frecvent de mamele si bunicile noastre pentru ca se facea usor si cu ingrediente pe care le aveau mereu la indemana.

 

Este un desert delicios, care se face repede, ideal pentru orice masa festiva.

Ingrediente pentru foi:

– 10 linguri de lapte,

– 10 linguri de zahar,

– 10 linguri de ulei,

– 2 oua,

– 1 lingurita rasa de amoniac,

– un praf de sare,

– faina cat cuprinde (aprox 500-550 gr).

 

Ingrediente pentru crema:

– 1 litru de lapte,

– 8 linguri de faina,

– 6 linguri de zahar,

– 1 pachet de unt (200 gr),

– coaja de la o lamaie,

– 1 esenta de vanilie,

– sucul de la 1/2 de lamaie (sau de la o lamaie intreaga daca va place crema mai acrisoara).

Mod de preparare:

1. Pentru foi amestecam intr-un bol ouale, zaharul, uleiul si laptele. Batem bine totul cu un tel, incat sa topim zaharul.

 

Adaugam sarea si amoniacul dizolvat in putina zeama de lamaie si apoi adaugam faina, putin cate putin, pana obtinem un aluat omogen, potrivit de tare care nu se lipeste de maini.

Lasam aluatul sa se odihneasca pentru 30 de minute, il impartim in patru si intindem fiecare parte de aluat pe o bucata de folie de copt, pana cand aluatul devine foarte subtire si se potriveste cu dimensiunea tavii in care vreti sa coaceti foile.

 

Intoarceti o tava cu fundul in sus si puneti pe ea foaia bine intinsa, cu tot cu folia de copt. Coaceti foaia pentru 15 min la foc mic (150 grade), pana cand se intareste si se coloreaza foarte putin. Procedati la fel cu cu celelalte 3 foi.

2. Pentru crema puneti intr-o cratita faina, zaharul, coaja de lamaie si turnati lapte, putin cate putin, pentru a forma o pasta. Continuati sa turnati laptele pana cand pasta se dilueaza din ce in ce mai mult si pana ce adaugati tot laptele.

 

Puneti cratita la fiert, la foc mic si amestecati continuu pana ce crema se ingroasa.

Daca vi se pare ca nu ati obtinut o crema destul de groasa, dizolvati 2 linguri de faina in putina apa rece si turnati peste crema. Mai fierbeti pentru 5 minute sau pana ce crema se ingroasa.

 

Acoperiti crema cu o folie de plastic, direct pe suprafata cremei si lasati-o sa se raceasca. Cand s-a racit, mixati crema, adaugand putin cate putin din untul la temperatura camerei.

Pentru a monta prajitura, tapetati tava pe spatele careia ati copt foile cu folie de plastic, puneti una din foi, apoi puneti un strat de crema, puneti a doua foaie si iar un strat de crema, puneti a treia foaie si iar un strat de crema, pastrand aproximativ 3 linguri si puneti ultima foaie, iar deasupra cele 3 linguri de crema pastrate.

 

Intindem bine crema deasupra ultimei foi si presaram apoi nuca de cocos din belsug.

 

Impachetam bine prajitura in folie de plastic si lasam prajitura in frigider peste noapte. Taiem apoi prajitura in romburi sau dupa bunul plac si o servim. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *