Sfântul Ion, 7 Ianuarie 2022. Sărbătoare mare, plină de traditii

După perioada sărbătorilor de iarnă, Crăciun, Sfântul Vasile, urmează o mulțime de alte evenimente importante. Sfântul Ion este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, cu ocazia căreia se ține cont de o mulțime de obiceiuri și tradiții, menite să ne aducă noroc.

Tradiții de Sfântul Ion

Peste 2 milioane de români îşi serbează onomastica pe 7 ianuarie, când este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul. Se spune că cei care îi poartă numele marelui Sfânt sunt cei care țin cont cel mai mult de tradiții și obiceiuri și au grijă la tot ce fac.

Tradiţia spune că, în dimineaţa zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. În plus, se botează și animalele din curte, păsările, precum și fiecare încăpere a locuinței, pentru a fi ferite de rele.

Se spune că din această zi se înăsprește gerul. Se spune că temperaturile încep să scadă considerabil de la data de 7 ianuarie și nopțile vor fi extrem de geroase. Dacă va fi cald în ziua de Sfântul Ion, înseamnă că vom avea o iarnă blândă.

Superstiții puternice de Sfântul Ion

Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor. Se spune că femeile gravide, cele cu copii sau cele care vor să aibă copii trebuie să țină sărbătoarea cu mare atenție și să nu facă nicio greșeală, pentru ca pruncii lor să fie sănătoși. Astfel, femeile nu au voie să coase, să spele haine sau să își spele sau tundă părul, pentru a nu avea ghinion.

De Sfântul Ioan, există obiceiul numit „Udatul Ionilor”. În Bucovina, de exemplu, în trecut, se punea un brad împodobit la porţile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar aceştia dădeau o petrecere în cinstea lor.
În această zi mai există în anumite zone obiceiul numit “Iordănitul femeilor”. Este un obicei vechi, care se ține mai ales la țară. Mai exact, este o petrecere a nevestelor, care se adună la o gazdă și petrec până dimineață. Acestea beau, se distrează, consumă preparate speciale, spunând că se “iordănesc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *